תיקון פטמות שקועות

הפטמות הן איבר זוגי בולט משני צדי החזה הקיים אצל גברים ונשים כאחד. סביב כל פטמה יש אזור עגול כהה שנקרא עטרה. באופן נורמלי, הפטמות יכולת להזדקר בתגובה לגירויים שונים כמו מגע, קור או עוררות מינית. ביתר הזמן הפטמות רפויות ובולטות רק במעט יחסית לעטרה.

אצל אנשים מסוימים מנגנון זה לא מתפקד כראוי, בפיטמה אחת או בשתיהן, והפטמה אינה מזדקרת, או שהיא שקועה באופן חריג.

אצל הסובלים מהבעיה, ניתן להבחין בשלוש קבוצות:

  1. הפטמה שקועה יחסית לעטרה ולעולם אינה מזדקרת.
  2. הפטמה שקועה יחסית לעטרה ומזדקרת כתגובה לגירוי.
  3. הפטמה איננה שקועה, אך לעולם לא מזדקרת.

ניתוח לתיקון פטמה שקועה יכול לסייע לכל מי שסובל מאחת מהבעיות הללו, אך יש לזכור שהתוצאה של הניתוח היא פטמה זקורה באופן תמידי. מכאן שהניתוח איננו מחזיר את תפקוד הפטמה למצב נורמלי, אלא מקבע אותה במצב בולט או זקור.

רוב האנשים שסובלים מאחת משלוש הבעיות הללו מצהירים כי היא קיימת מאז שהם זוכרים את עצמם. אם אין הדבר כך וזו בעיה שמופיעה לפתע פתאום, יש לפנות קודם כל לכירורג שד כדי לשלול סיבות רפואיות שיכולות לגרום להופעה של פטמה שקועה כמו דלקת, גידול ועוד.

בצורה המולדת והשכיחה של פטמה שקועה, הגורם הוא לרוב רקמת חיבור שנמצאת בבסיס הפטמה ומושכת אותה פנימה. בניתוח מתבצע ניתוק של הרקמה הסוררת כדי לשחרר את הפטמה. אצל נשים, פעולה זאת עלולה לגרום לחיתוך של צינורות חלב המתנקזים לפטמה, וכתוצאה להקשות או למנוע יכולת להניק. לכאורה, נשים הסובלות מפטמה שקועה שלעולם לא מזדקרת לא יכולות בכל מקרה להניק, אך ידועים לא מעט מקרים שעצם ההיריון והלידה גורמים לשיפור במצב והפטמה מזדקרת ומאפשרת הנקה.

ולמי ניתוח תיקון אינו מתאים?

  • לנשים המעוניינות להניק ולא רוצות לסכן את האפשרות לעשות זאת.
  • לאנשים שחל אצלם שינוי והפטמה הפכה שקועה או הפסיקה להזדקר, והם לא ביצעו ברור רפואי .
  • לאנשים שלא מעוניינים להחליף פטמה שקועה בפטמה בולטת באופן תמידי.
כשתגיעו למרפאה תתבקשו למלא שאלון בריאות, ותקבלו חומר קריאה רלוונטי לניתוח. לאחר מכן תוכנסו לחדר הרופא לפגישה איתי ועם המתאמת שלי. אם תרצו, ניתן לצרף לפגישה מלווה או שניים.. פגישתנו תתחיל בכך שאשאל אתכם מספר שאלות כלליות כמו גיל, מצב משפחתי, מקצוע והרגלים, בדגש על עישון. לאחר מכן אשאל על הרקע הרפואי הכללי כמו נטילת תרופות קבועות, מחלות כרוניות (למשל יתר לחץ דם או סוכרת) והאם קיימת רגישות לתרופות. אם אכן קיימות מחלות רקע, חשוב שתביאו מראש לפגישה מכתב מרופא המשפחה המפרט אותן ואת הטיפול בהן. חשוב לציין אם עברתם ניתוחים קודמים בחזה או פירסינג של הפטמות. אם הפטמה הפכה להיות שקועה או הפסיקה להזדקר באופן פתאומי, עליכם להביא מכתב מכירורג שד שבוצע ברור ויש המלצה על ניתוח תיקון. לאחר איסוף המידע הרפואי, אברר מהי לדעתכם הבעיה בתפקוד הפטמה, כיצד היא משפיעה עלייכם ומהן הציפיות שלכם מהניתוח. מידע זה, בשילוב עם הבדיקה, ישמש אותי להתאים עבורכם את שיטת הניתוח שתאפשר לי לתת לכם את התוצאה לה אתם מצפים. כעת אבקש מכם להסיר חולצה כדי שאוכל לבדוק את החזה. אתרשם בבדיקה אם הפטמות הן אכן שקועות והאם הן מזדקרות בתגובה לגירוי. בסיום הבדיקה אסביר לכם מול המראה על הממצאים שעלו בבדיקה ומה המשמעויות שלהם. לבסוף, אסכם את האפשרויות הטיפוליות השונות ואסביר על היתרונות והחסרונות של כל שיטה. אמליץ על הניתוח המועדף בעיניי בהתאם לרצונות והנתונים הגופניים, ואספר על תהליך ההחלמה, התוצאות הצפויות והסיבוכים האפשריים. כמובן שניתן יהיה לשאול שאלות ואני אפרוס את כל המידע, כדי שתוכלו לקבל החלטה מושכלת. בניתוח אני מבצע שני חתכים זעירים מכל צד של הפטמה, דרכם אני מנתק את הרקמה בבסיס הפטמה שמושכת אותה פנימה. לאחר מכן אני מושך את הפטמה החוצה ככל שניתן ושם תפר פנימי נספג, המונע ממנה לשקוע בחזרה. לרוב אני מתקין גם תפרים חיצוניים שיסייעו להשאיר את הפטמה זקורה בתהליך ההחלמה. תפרים אלו אינם נספגים ויוצאו בביקורת שלאחר הניתוח. הניתוח יכול להתבצע בהרדמה מקומית בלבד או בתוספת טשטוש כדי לא לחוש בכאב של ההזרקה. כמו כן, ניתן לשלב את התיקון יחד עם ניתוחי חזה אחרים כמו הגדלה, הרמה או הקטנה. מחדר הרופא תעברו אל מנהלת המרפאה לקבלת מידע על עלות הניתוח, מיקום חדר הניתוח, תאריכים אפשריים ומידע מנהלתי אחר. לסיום תקבלו תיק עם הסברים כתובים על הניתוח, טופס הסכמה לניתוח, מכתב לרופא המשפחה עם הנחיות לבדיקות לקראת הניתוח, מרשם לתרופות לאחר הניתוח ועוד. החלטה על ניתוח היא החלטה חשובה ומשמעותית ואני ממליץ לכם לקחת את הזמן ולבחון את כלל המידע שקיבלתם. תוכלו לקבוע ייעוץ נוסף איתי או עם מנהלת המרפאה אם אתם מרגישים שחסר לכם מידע. חשוב לי שתקבלו החלטה בלי לחץ ורק כשאתם מרגישים שזה הדבר הנכון עבורכם.
בשעה טובה בחרתם וסגרתם ניתוח, ובכל יום שעובר מפלסי ההתרגשות והמתח שלכם יעלו. אנחנו כאן עבורכם ויהיו בידיכם מספרי הטלפון של המתאמת שלי ושל מנהלת המרפאה כדי לענות על כל שאלה קטנה כגדולה. חשוב שנקבל בהקדם האפשרי את תוצאות הבדיקות שנבקש מכם – בדרך כלל מדובר בבדיקות שגרתיות כמו ספירה וכימיה של הדם, תפקודי קרישה, אק”ג וצילום חזה. לפעמים נבקש להביא מסמכים או תוצאות של בדיקות נוספות בהתאם למצבכם הרפואי (כמו המלצות של רופא מומחה מטפל). לא כדאי לחכות לרגע האחרון עם מסמכים אלו, מפני שאם הם לא יגיעו בזמן ניאלץ לדחות את הניתוח. לעולם לא אנתח מטופל לפני שאוודא שתוצאות הבדיקות הן תקינות, ושאין בניתוח המתוכנן סיכון יתר כלשהו עבורו. כדאי להפסיק לעשן לפחות שלושה שבועות לפני הניתוח. מוכח כי עישון מגביר את הסיכון לסיבוכים באופן משמעותי. יש להימנע מעישון עוד שלושה שבועות לאחר הניתוח, כי אפילו סיגריה אחת ביום מונעת יצירה של כלי דם חדשים ופוגמת בחידוש הרקמות. תרופות שונות כמו משככי כאב ומשחה אותן אמליץ ליטול לאחר הניתוח, כדאי לקנות טרם הניתוח בקופת החולים שלכם עם מרשם מרופא המשפחה. יום לפני הניתוח ייצרו אתכם קשר מבית החולים הפרטי בו ייערך הניתוח וימסרו את השעה הסופית בה יש להגיע והוראות הגעה.
סוף סוף הגיע היום המיוחל. יש התרגשות ויש גם חששות וזה נורמלי לחלוטין. עליכם להגיע בצום של 8 שעות (אפילו לא מים בבקשה!) ולהסיר מהפנים והגוף תכשיטי מתכת ועדשות מגע (מומלץ להשאיר אותם בבית). אם נקבע שהניתוח יהיה בטשטוש או הרדמה כללית אזי יש להגיע עם מלווה. בבית החולים מחכה המתאמת שלי שתעזור לכם בתהליך הקליטה. תקבלו בגדים לניתוח ולוקר לאחסנת חפצים. אני אפגוש אתכם שוב לשיחה טרם הניתוח ואחתים בשנית על טופס ההסכמה. כמו כן יתבצע צילום רפואי של החזה. זהו. שיהיה בהצלחה. בחדר הניתוח תראו אותי ואת הצוות שמונה רופא מרדים (אם יש צורך בטשטוש), אח או אחות וסניטרים שתפקידם לחבר אתכם למכשירים שונים. הניתוח נמשך כחצי שעה וגם אם תבחרו בהרדמה מקומית, יהיה מסך שיסתיר מכם את הניתוח עצמו. אחרי הניתוח מועברים לשחרור הביתה אם ההרדמה הייתה מקומית בלבד, או להתאוששות במקרה שקיבלתם טשטוש. הצוות בהתאוששות יהיה קשוב אליכם ובמידת הצורך יתמוך בתרופות לשיכוך כאבים או בחילה המופיעים לעיתים בעקבות התפוגגות ההרדמה. לאחר שתתאוששו (בדרך כלל חצי שעה) תועברו לחדר האשפוז. הפטמות יהיו חבושות בתחבושת מרופדת. לא מורידים ולא מרטיבים את התחבושות במשך יומיים. במקרה של הרדמה כללית או טשטוש – לאחר אשפוז של מספר שעות בו הצוות יוודא שחזרתם לעצמכם ושאתם יכולים לכל הפחות ללכת לשירותים לבד, תוכלו להשתחרר הביתה עם מלווה.
יש להסיר את התחבושות יומיים לאחר הניתוח, להתרחץ עם מים וסבון ולמרוח משחה אנטיביוטית. הפטמות יהיו מאוד נפוחות וזקורות בשבועות הראשונים לאחר הניתוח. יתכנו סימנים של שטפי דם תת עוריים או שינויי צבע בפטמה, שיחלפו עד שלושה שבועות מיום הניתוח. בימים הראשונים יתכן ויהיו כאבים שיגיבו למשככי כאב שלא דורשים מרשם כמו אקמול ואופטלגין. ההחלמה קצרה ובתוך יומיים ניתן יהיה לחזור לעבודה משרדית. רצוי להמתין כחודש וחצי, לפני שחוזרים לפעילות גופנית מאומצת (למשל חדר כושר). תוזמנו לביקורות אצלי לכל הפחות לאחר כשבועיים (הוצאת תפרים) וכחודשיים מהניתוח. בלי קשר לכך, אנחנו זמינים עבורכם טלפונית 24 שעות ביממה לכל שאלה או בעיה. הפטמות שיהיו מאוד זקורות ונפוחות לאחר הניתוח, יחזרו לגודלן ולאורכן הסופי כעבור חודש וחצי מהניתוח.
מהלכים אלו הינם השפעות משנה של הניתוח שהסיכוי להתרחשותן גבוה יחסית. הן אינן נחשבות סיבוך או כשל ולרוב אינן מחייבות טיפול:
  • לרוב תהיה לאחר הניתוח אסימטריה קלה של הפטמות.
  • לאחר הניתוח יהיו שינויי תחושה בפטמות. השינוי יכול להתבטא בטווח שמתחיל בחוסר תחושה ועד לתחושת יתר במגע עם בגד. ברוב המוחלט של המקרים תסמינים אלו ישתפרו ככל שחולף הזמן.
  • תהיה ירידה ביכולת להניק.
סיבוכים הם אירועים שליליים כתוצאה מהניתוח, שהסיכון להתרחשותם הוא נמוך. כשהם בכל זאת מתרחשים יש צורך במעקב וטיפול ולעיתים בניתוח משלים. צריך לדעת שעל פי המלצות האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית וכפי שמקובל בארץ, ניתוח משלים מכל סיבה שהיא יחייב לכל הפחות תשלום על חדר הניתוח. אני והצוות שלי נלווה אותך עד להחלמה. חשוב שתדעו שמילוי אחר כל ההוראות לאחר הניתוח מצמצם את הסיכוי לסיבוך באופן משמעותי. להלן הסיבוכים האפשריים:
  • הישנות של הפטמות השקועות.
  • שינויים בתחושה בפטמות בטווח של כאב כרוני או רגישות יתר ועד אובדן תחושה תמידי.
  • זיהום חיידקי שיצריך טיפול אנטיביוטי.
  • נמק של קצה הפטמה. שכיח יותר בקרב מעשנים.

תמונות לפני-אחרי של תיקון פטמות שקועות