ניתוח אף

ניתוח אף הוא אחד הניתוחים הפלסטיים השכיחים ביותר, אך עם זאת גם אחד מהמאתגרים ביותר. האף הוא האיבר הבולט והמרכזי ביותר בפרצוף, וכולנו בוחנים אותו זמן רב מדי יום ביומו. רוב האנשים שנשאלים יגידו שיש משהו באף שלהם שמפריע להם, ולאור זאת נראה כי כמעט כל אוכלוסיית העולם מתאימה לניתוח אף… ברור שאין הדבר כך, ומועמדים מתאימים לניתוח הם רק אלו שאפם אכן רחב, ארוך, בולט, עקום, נטוי, נשרי או בעל גבנון במידה יוצאת דופן.

אני מאמין שמתוקף היותי רופא אסור לי לנתח כל אחד שמגיע למרפאתי עם תלונות על אפו אלא למיין רק את אלו שאפם חריג באמת. אבן הבוחן שלי הוא הניתוח עצמו. כלומר, אני בוחן האם אני יכול לשנות את מראה האף כך שיתאים יותר לפרצוף ויעניק הרמוניה, חן ועידון לפנים המתבוננים בי. אני אף פעם לא מנסה לבנות לכל מי שנכנס אליי את אותו אף, אלא מתאים את הניתוח באופן ספציפי לכל איש ואישה. אני שמח תמיד לשמוע מהמנותחים שאף אחד לא שם לב שהם עשו ניתוח אף, אבל שואלים אותם “מה עשיתם?” או “מה השתנה אצלכם?” ומחמיאים שהם נראים טוב. זאת הסיבה שאני לא מבטיח “אף מושלם”. אני לא מאמין שיש כזה דבר. אני תמיד שואף ליצור אף טבעי, שישתלב עם יתר מרכיבי הפנים וישמור על הזהות המשפחתית והאתנית של המנותחים.

הניתוח יכול להתבצע החל מגיל 16 לאנשים שיודעים מה מפריע להם באף ורוצים לתקן את הבעיה, ולא לאלו שפשוט לא מרוצים מהאף ורוצים אף אחר לגמרי כמו שראו אצל מישהו אחר או בתמונה.

ולמי ניתוח אף אינו מתאים?

  • לאנשים המקצינים פגם פעוט יחסית באפם וחיים בתחושה שיש להם אף מפלצתי.
  • לאנשים שמצפים שלאחר הניתוח יקבלו אף מושלם, סימטרי לחלוטין או ישר כסרגל. זה לא יקרה כי כל האפים בעולם הם לא סימטריים ולא ישרים לגמרי.
  • לאנשים שמעוניינים בניתוח עקב שאיפה לרווח סוציאלי כמו קידום בעבודה או הצלחה רומנטית.
  • לאנשים שמעוניינים בניתוח כחלק מפתרון למצוקה בין-אישית, כמו גירושין או פיטורין. פנו לגורם מקצועי המציע ייעוץ ותמיכה בבעיות אלו בטרם תגיעו לייעוץ.
כשתגיעו למרפאה תתבקשו למלא שאלון בריאות, ותקבלו חומר קריאה רלוונטי לניתוח. לאחר מכן תוכנסו לחדר הרופא לפגישה איתי ועם המתאמת שלי. אם תרצו, ניתן לצרף לפגישה מלווה או שניים. פגישתנו תתחיל בכך שאשאל אתכם מספר שאלות כלליות כמו גיל, מצב משפחתי, מקצוע והרגלים כמו עישון. לאחר מכן אשאל על הרקע הרפואי הכללי כמו נטילת תרופות קבועות, מחלות כרוניות (למשל יתר לחץ דם או הרפס) והאם קיימת רגישות לתרופות. אם אכן קיימות מחלות רקע חשוב שתביאו עמכם לפגישה מכתב מרופא המשפחה המפרט אותן ואת הטיפול בהן. חשוב לציין אם עברתם ניתוחים קודמים באף או הזרקות של חומרי מילוי. לאחר איסוף המידע הרפואי אברר מהן הבעיות המפריעות לכם באף ומהן הציפיות שלכם מהניתוח. מידע זה, בשילוב עם הבדיקה, ישמש אותי להתאים עבורכם את שיטת הניתוח ולבצע תאום ציפיות בין הרצוי לאפשרי. כעת אבצע בדיקה גופנית הכוללת בין היתר התרשמות ממבנה הפנים, מידות האף, זוויות בין האף לתווי הפנים, איכות העור, חוזק הסחוס, מבנה העצמות, סימטריה, סטייה מקו האמצע  ועוד. כמו כן אבדוק את פנים האף באמצעות מפשק ייעודי (לא לדאוג, זה לא כואב). לבסוף, אסכם את האפשרויות הטיפוליות השונות ואסביר על היתרונות והחסרונות של כל שיטה. אמליץ על הניתוח המועדף בעיניי בהתאם לרצונות והנתונים הגופניים, ואספר על תהליך ההחלמה, התוצאות הצפויות והסיבוכים האפשריים. כמובן שניתן יהיה לשאול שאלות ואני אפרוס את כל המידע, כדי שתוכלו לקבל החלטה מושכלת. להלן האפשרויות הטיפוליות. יש לציין שניתן לבצע את הניתוח בהרדמה כללית או בהרדמה מקומית בתוספת טשטוש:
  • ניתוח אף סגור – תיקון האף מתבצע דרך חתכים פנימיים ברירית האף. זהו ניתוח שמיועד לפתור את רוב הבעיות באף והוא קצר יחסית וגורם לפחות נפיחות לאחר הניתוח.
  • ניתוח אף פתוח – תיקון האף מתבצע על ידי הפשלת כל העור מעל האף והתבוננות ישירה על הסחוסים והעצמות. בניתוח זה ניתן לפתור את כל הבעיות האפשריות אך מדובר בניתוח ארוך, שגורם לתקופה ארוכה מאוד של נפיחות. אינני מבצע סוג זה של ניתוח.
  • יישור מחיצה – זהו ניתוח תפקודי ולא אסטטי שמוצע לסובלים מהפרעה במעבר האוויר באף עקב מחיצה עקומה. למרות שמו, לא באמת מתבצע יישור אלא כריתה של החלק הסוטה במחיצה. ניתן לשלב אותו עם הניתוח האסטטי אך יש לזכור שהוא גורם ליותר סיבוכים כמו דימום ולא בטוח שיפתור את בעיית הנשימה.
  • חומרי מילוי – ניתן לפתור חלק מהבעיות באף כמו גבנון קל או אף נטוי באמצעות הזרקת חומרי מילוי כמו חומצה היאלרונית. היתרון העיקרי הוא שלא מדובר בניתוח והחיסרון העיקרי הוא שמדובר ביתרון זמני..
  • שילוב ניתוחים נוספים שיעניקו הרמוניה ומראה מאוזן יותר של הפנים כמו הזרקת שומן או שתל לסנטר.
מחדר הרופא תעברו אל מנהלת המרפאה לקבלת מידע על עלות הניתוח, מיקום חדר הניתוח, תאריכים אפשריים ומידע מנהלתי אחר. לסיום תקבלו תיק עם הסברים כתובים על הניתוח, טופס הסכמה לניתוח, מכתב לרופא המשפחה עם הנחיות לבדיקות לקראת הניתוח, מרשם לתרופות לאחר הניתוח ועוד. החלטה על ניתוח היא החלטה חשובה ומשמעותית ואני ממליץ לכם לקחת את הזמן ולבחון את כלל המידע שקיבלתם. תוכלו לקבוע ייעוץ נוסף איתי או עם מנהלת המרפאה אם אתם מרגישים שחסר לכם מידע. חשוב לי שתקבלו החלטה בלי לחץ ורק כשאתם מרגישים שזה הדבר הנכון עבורכם.
בשעה טובה בחרתם וסגרתם ניתוח אף, ובכל יום שעובר מפלסי ההתרגשות והמתח שלכם יעלו. אנחנו כאן עבורכם ויהיו בידיכם מספרי הטלפון של המתאמת שלי ושל מנהלת המרפאה כדי לענות על כל שאלה קטנה כגדולה. חשוב שנקבל בהקדם האפשרי את תוצאות הבדיקות שנבקש מכם – בדרך כלל מדובר בבדיקות שגרתיות כמו ספירה וכימיה של הדם, תפקודי קרישה, אק”ג וצילום חזה. לפעמים נבקש להביא מסמכים או תוצאות של בדיקות נוספות בהתאם למצבכם הרפואי (כמו המלצות של רופא מומחה מטפל). לא כדאי לחכות לרגע האחרון עם מסמכים אלו, מפני שאם הם לא יגיעו בזמן ניאלץ לדחות את הניתוח. לעולם לא אנתח מטופל לפני שאוודא שתוצאות הבדיקות הן תקינות, ושאין בניתוח המתוכנן סיכון יתר כלשהו עבורו. תרופות שונות כמו משככי כאב אותן אמליץ ליטול לאחר הניתוח, כדאי לקנות טרם הניתוח בקופת החולים שלך עם מרשם מרופא המשפחה. יום לפני הניתוח ייצרו אתכם קשר מבית החולים הפרטי בו ייערך הניתוח וימסרו את השעה הסופית בה יש להגיע והוראות הגעה. ערב לפני הניתוח יש לחפוף היטב את השיער, לשטוף את הפנים בסבון, ולהימנע מקרם או איפור עד לניתוח.
סוף סוף הגיע היום המיוחל. יש התרגשות ויש גם חששות וזה נורמלי לחלוטין. עליכם להגיע בצום של 8 שעות (אפילו לא מים בבקשה!) ולהסיר מהפנים והגוף תכשיטי מתכת ועדשות מגע (מומלץ להשאיר אותם בבית). אם יש שיער ארוך עליו להיות אסוף בקוקו מהודק ככל האפשר. יש להגיע עם מלווה. בבית החולים מחכה המתאמת שלי שתעזור לכם בתהליך הקליטה. תקבלו בגדים לניתוח ולוקר לאחסנת חפצים. אני אפגוש אתכם שוב לשיחה טרם הניתוח ואחתים בשנית על טופס ההסכמה. כמו כן יתבצע צילום רפואי, וסימון על האף בטוש מיוחד. סימנים אלו יעזרו לי במהלך הניתוח כשהגוף במנח שכיבה. זהו. שיהיה בהצלחה. בחדר הניתוח תראו אותי ואת הצוות שמונה רופא מרדים, אח או אחות וסניטרים שתפקידם לחבר אתכם למכשירים שונים. לילה טוב. הניתוח נמשך בין שעה לשעתיים ולאחריו מועברים להתאוששות. הצוות בהתאוששות יהיה קשוב אליכם ובמידת הצורך יתמוך בתרופות לשיכוך כאבים או בחילה המופיעים לעיתים בעקבות התפוגגות ההרדמה. לאחר שתתאוששו (בדרך כלל חצי שעה) תועברו לחדר האשפוז. האף יהיה חבוש בסד גבס ויהיו על העיניים קומפרסים קרים. לאחר אשפוז של מספר שעות בו הצוות יוודא שחזרתם לעצמכם ושאתם יכולים לכל הפחות ללכת לשירותים לבד, תוכלו להשתחרר הביתה עם מלווה.
אין להרטיב ואין להסיר את הגבס לבד. אני אסיר אותו במרפאה כחמישה ימים עד שבוע לאחר הניתוח. לאחר הורדת הגבס האף יהיה נפוח ולא סימטרי בשבועות הראשונים לאחר הניתוח. יתכנו סימנים של שטפי דם תת עוריים סביב האף והעיניים שיחלפו עד שלושה שבועות מיום הניתוח. כדאי לשים קומפרסים קרים ביומיים הראשונים לאחר הניתוח. כמו כן ניתן לרכוש מייקאפ רפואי המותאם לגוון העור ויכול להסתיר היטב את סימני הניתוח. בימים הראשונים יהיו כאבים באף וגם כאבי ראש המגיבים לרוב למשככי כאב שלא דורשים מרשם כמו אקמול ואופטלגין. משככי כאב כמו אדוויל, נורופן ודומיהם מגבירים סיכוי לדימום לאחר הניתוח ולכן מומלצים פחות. כשהולכים לישון כדאי בימים הראשונים לשכב במיטה עם ראש מורם בזווית של כ- 30 מעלות. כמו כן רצוי להימנע מהרכבת משקפיים למשך חודש. ההחלמה קצרה למדי ולאחר הורדת הגבס ניתן יהיה לחזור לעבודה משרדית. רצוי להמתין כחודש וחצי, לפני שחוזרים לפעילות גופנית מאומצת (כזו שגורמת לפנים להיות סמוקים). אסור לקנח את האף במשך חודש וחצי!! מותר לספוג הפרשות באמצעות טישו או מגבון ולאחר הורדת הגבס אפשר יהיה לנקות את האף באמצעות מקלוני אוזניים ומי חמצן. כמו כן אפשר יהיה להשתמש בתרסיס מי מלח שיקל גם הוא על הגודש באף. תוזמנו לביקורות אצלי לכל הפחות לאחר כשבוע,  חודש, שלושה חודשים ושנה מהניתוח. בלי קשר לכך, אנחנו זמינים טלפונית 24 שעות ביממה לכל שאלה או בעיה. מהמראה החדש אפשר יהיה להתרשם כבר כחודש לאחר הניתוח אך התוצאה הסופית תתקבל כעבור מספר חודשים לאחר הניתוח ויהיה שיפור גדל והולך אפילו עד שנה מהניתוח. זאת בגלל שהעור צריך להתהדק על האף הקטן יותר שמתחתיו ובינתיים בין העור לאף יש נוזלים שגורמים לנפיחות. ככל שהעור יותר דק והגיל יותר צעיר התוצאה הסופית תושג מהר יותר. המטרה היא תוצאה טבעית שלא נראית משונה. רוב האנשים שיתבוננו בכם ישימו לב שעברתם שינוי, אך לרוב לא יבינו כי עברתם ניתוח אף. חלקם יגידו לכם שאתם נראים טוב וישאלו אתכם “מה עשיתם?”, “הייתם בחופשה?” או שאלות דומות.
מהלכים אלו הינם השפעות משנה של הניתוח שהסיכוי להתרחשותן גבוה יחסית. הן אינן נחשבות סיבוך או כשל ולרוב אינן מחייבות טיפול:
  • תמיד תהיה לאחר הניתוח סטייה קלה של האף ימינה או שמאלה, שבדרך כלל תהיה פחותה מהסטייה שהייתה לפני הניתוח.
  • אין אף סימטרי לחלוטין ותמיד יהיו הבדלים קטנים בגודל וצורת הנחיריים.
  • הניתוח מביא לרוב לאף קטן וצר יותר, שיצריך שינוי מבחינת קצב ועוצמת הנשימה. אנשים שכל חייהם נשמו מהר דרך אף רחב, יתרגלו אט-אט לנשום לאט וממושך יותר. עד שמתרגלים החוויה נתפסת כקושי לנשום. כמו כן בחודשים הראשונים יהיו קשיי נשימה כי גם רירית האף נפוחה וגדושה. לרוב קשיי נשימה אלו ילכו וישתפרו, אולם לחלק מהאנשים תמיד תהיה תחושה של חסימה כלשהי.
סיבוכים הם אירועים שליליים כתוצאה מהניתוח, שהסיכון להתרחשותם הוא נמוך. כשהם בכל זאת מתרחשים יש צורך במעקב וטיפול ולעיתים בניתוח משלים. צריך לדעת שעל פי המלצות האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית וכפי שמקובל בארץ, ניתוח משלים מכל סיבה שהיא יחייב לכל הפחות תשלום על חדר הניתוח. אני והצוות שלי נלווה אתכם עד להחלמה. חשוב שתדעו שמילוי אחר כל ההוראות לאחר הניתוח מצמצם את הסיכוי לסיבוך באופן משמעותי. להלן הסיבוכים האפשריים:
  • לפי מחקרים, עד כרבע מהמנותחים אינם מרוצים מתוצאת הניתוח. לא בגלל כישלון ניתוחי, אלא בגלל הקושי לגשר בין הציפיות לפני הניתוח לתוצאה המתקבלת.
  • נפיחות הנמשכת תקופה ארוכה.
  • הפרעות מתאר ואסימטריה.
  • נזלת והפרעות נשימה.
  • הפרעות בחוש הריח.
  • זיהום.
  • נמק בעור.
  • צלקות בולטות.
  • חור במחיצת האף.
  • אף אדום.
  • נזק למבנים סמוכים כמו צינור הדמעות.
  • שטף דם שיצריך התערבות רפואית לעצירתו.

תמונות לפני-אחרי ניתוח אף